BLOG

BELUGA ČOČKA S AVOKÁDOVOU CUKETOU A PEČENÝMI RAJČÁTKY

Pokud se Vám nechce vařit, tak doporučujeme najít kuchaře, je to opravdu mňamka! :) Chcete originální bezmasou letní večeři? Spojení černé čočky beluga s rajčaty a cuketou Vám zcela jistě bude chutnat :) Pokud nemáte tolik času na pečení rajčat, můžete použít polosušená kvalitní že skleničky (např. Alnatura). :) Ingredience:   1 hrnek černé beluga čočky cca 8 menších rajčat (nebo 20 cherry rajčátek) 3 střední cukety 1 avokádo šťáva z půlky citrónu lžíce javorového, agáve nebo rýžového sirupu 2 lžíce olivového oleje hrst dýňových nebo slunečnicových semínek čerstvá rukola (není nutné) čerstvé bylinky na ozdobu (třeba kopr) Postup: Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte pečícím papírem. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky, cherry rajčátka stačí napůl. Přemístěte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě (na horkovzduch) přibližně hodinu a půl. Čočku propláchněte (černou čočku nemusíte namáčet), přendejte do hrnce, zalijte dvěma ...

LETNÍ BULGUROVÝ SALÁT

Bezlaktózový, veganský recept .. :) 250 g Pšeničný bulgur 1 konzerva Konzerva sterilované cizrny 2 lžíce Olivový olej 1 lžička Třtinový cukr přírodní 1 ks Cibule 1 ks Červená paprika 1 ks Salátová okurka 1 hrs Kopr 1 hrst Petržel 1 šťáva Citron 1 stroužek Česnek 1   Sůl 1   Pepř 1 lžička Kmín Bulgur připravte v poměru 1:2 (bulgur : voda). Zalijte vroucí vodou, přidejte sůl a kapku oleje, 2 minuty povařte a pak nechte pod pokličkou 20 minut dojít. Bulgur je možné si připravit i den dopředu a přimíchat k ostatním surovinám již chlazený.  Mezitím připravte zeleninu, vložte do mísy a smíchejte dohromady s cizrnou. Přidejte uvařený vychladlý bulgur, dochuťte solí, pepřem a bylinkami, zalijte olivovým olejem a citrónovou šťávou. Řádně vše promíchejte a podávejte.PŘEJEME DOBROU CHUŤ! :)...

ZAPEČENÁ POHANKA

OBLÍBENÁ, ZDRAVÁ, RYCHLÁ PŘÍPRAVA A BEZ LEPKU? JDEME NA TO! :) Suroviny: 300 g kuřecích prsíček 250 g pohanky 500 ml vody 1 malá brokolice 2 papriky 3 rajčata 2 -3 stroužky česneku 3 vejce olej sůl a pepř 1) Nejprve si dejte do malého kastrůlku vařit 500 ml vody. V cedníku důkladně propláchněte pohanku pod kohoutkem.     2) Až se voda v kastrůlku začne vařit, tak do něj pohanku nasypte a hnedka přiklopte pokličkou. Kastrůlek stáhněte ze sporáku, zabalte do utěrky a dejte ho „zababušit“ do peřiny. Takto nechte pohanku odpočívat jen 15 minut, neboť se bude ještě zapékat.   3) Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Brokolici rozdělejte na menší růžičky. Rajčata nakrájejte na půlkolečka a papriky na proužky.   4) Všechny tyto zdravé suroviny krátce opečte na pánvi. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek.   5) Do pekáčku, či zapékací misky vysypte hotovou pohanku (pokud je potřeba tak z ní slijte vodu) a promíchejte jí se ...

CIZRNOVÉ KARI S BATÁTY

Ano, správně! Velká mňamka! Jdeme společně na to? :) Ingredience 4 batáty 800 ml vody 500 ml kokosové smetany nebo mléka 2 plechovky sterilované cizrny 8 hrstí čerstvého baby špenátu 2 cibule 6 stroužků česneku 6 lžic kari pasty 4 lžíce olivového oleje himálajská sůl Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, cizrnu sceďte. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibulku a česnek. Rozmíchejte, osolte a nechte na mírnějším plameni postupně zesklovatět (5 až 7 minut). Vmíchejte kari pastu a krátce promíchejte. Přidejte batáty s cizrnou. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Nezakryté vařte asi 25 minut – většina vody by se měla v průběhu vaření vyvařit. Přidejte kokosové mléko a vařte dalších 5 minut. Ke konci vmíchejte špenát, promíchejte a nechte zavadnout. Chuť kari můžete finálně vyladit solí, pepřem, třtinovým cukrem a limetkovou šťávou. Tip na extra zahuštění: Pokud chcete mít kari...

PÉŘOVÁ BUCHTA

TAJEMNÝ TO NÁZEV, ŽE ANO...? :) Ingredience 350 g Špaldová celozrnná mouka 120 ml Olej slunečnicový na pečení a smažení 1 Kypřící prášek do pečiva AMYLON 2 Vejce špetka Sůl 2 Pudink vanilkový Amylon 4 lžíce Třtinový cukr přírodní 1000 ml Mléko 30 g Cukr třtinový moučkový 1 lžička Skořice mletá 400 g Zakysaná smetana Všechny suroviny na těsto vložte do mísy, důkladně promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pudinkovou náplň uvařte dle návodu na obalu. Ještě horký pudink nalijte přes lžíci na syrové těsto. Troubu rozehřejte na 250 °C, vložte do ní plech s buchtou a teplotu stáhněte na 200 °C. Pečte 15 minut. Po vyndání z trouby nechte buchtu 5 minut odpočinout a poté na její povrch rozetřete zakysanou smetanu a posypte cukrem smíchaným se skořicí.   DOBROU CHUŤ!...

BEZLEPKOVÁ PIZZA

BEZLEPKOVÁ PIZZA Jak si připravit těsto tak, aby to i chutnalo :) Ingredience 170 g Bezlepková směs na pečení 20 ml Olivový olej 1,2 lžičky Třtinový cukr přírodní 1,2 lžičky Sůl 10 g Droždí 90 ml Voda 1 ks Vejce Droždí a cukr rozmíchejte ve vlažné vodě a vlijte do bezlepkové směsi. Přidejte vejce, sůl a vypracujte těsto. Dle potřeby těsto podsypte bezlepkovou směsí a nechte na teplém místě kynout 40 minut. Z hotového těsta vyválejte plát, ten přemístěte na plech nebo do kulaté formy na pizzu. Pizzu ochuťte dle vlastní fantazie, například rajčatovou passatou, česnekem, solí a bylinkami, čerstvou zeleninou nebo sýrem. Pečte na 180 °C 15-20 minut.* lze připravit i v BIO variantě :)DOBROU CHUŤ! ...

FALAFEL

Chutná náhrada za klasické karbanátky... mňam! Tyto smažené kuličky z cizrny se konzumují nejen na Blízkém východě, ale jsou populární také v zemích západního světa. Zde slouží jako zdravější veganská náhrada karbanátků a připravují se ze sypkých směsí. Díky tomuto receptu zjistíte, že i příprava falafelu z cizrny je velmi snadná! 500 g suché cizrny* 1 cibule* 4 stroužky česneku* 2 lžičky římského kmínu* 1 lžička mletého koriandru* 2 lžíce celozrnné hladké mouky* 4 lžíce nasekané petrželové natě* mořská sůl mleté chilli papričky* a pepř* dle chuti Cizrnu propláchneme ve vodě a necháme ji 12 hodin nabobtnat v dostatečném množství vody. Poté vodu slijeme a cizrnu opět propláchneme. Nebudeme ji vařit, a tak ji rovnou přesypeme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Vše rozmixujeme na hrubší hmotu s kousky, která sice drží pohromadě, ale netvoří jemnou hladkou kaši. Necháme 1 – 2 hodiny odstát, a poté tvoříme kuličky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s pita ch...

QUINOOVÝ NÁKYP

Výborný sladký nákyp pro děti i dospělé :) Můžeme podávat s horkou či studenou vanilkovou omáčkou, se zmrzlinou, šlehačkou nebo čokoládou. Je dobrý i za studena. 125 g quinoy*300 ml mléka*kousek citrónové kůry*60 g másla*80 g přírodního třtinového cukru*2 vejce*500 g tvarohu*1 lžíce celozrnné mouky*1,5 lžičky kypřícího prášku*1 třešňový kompot*40 g loupaných mandlí*, nakrájených na kouskyolej na smažení*plátky másla* Quinou vaříme zvolna s mlékem a kouskem citrónové kůry po dobu 15 minut, potom vypneme vařič a necháme na plotýnce dojít pod pokličkou dalších 10 minut. Sundáme z plotny a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky spolu s máslem a cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Uvařenou quinou (bez citrónové kůry), odkapané třešně a nakrájené mandle vmícháme do tvarohové směsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který šetrně přimícháme. Formu (dortovou formu, pekáček či menší formičky na koláč) vymastíme olejem a plníme směsí. Na v...

KOVBOJSKÉ FAZOLE

OBLÍBENÉ A I K OBĚDU VYDATNÉ... :) Můžeme je podávat jako součást tex-mex menu, jsou vynikající i s rýží nebo pečivem. Děti baví jejich nasládlá chuť, dospělí je mohou přiostřit chilli papričkami. 2 lžíce nakrájeného špeku* (lze vynechat) 2 - 3 lžíce extra panenského olivového oleje* 1 cibule* 4 stroužky česneku* sekané bylinky* dle chuti (tymián, oregáno, rozmarýn) 2 rajčata nebo z konzervy* 2 plechovky nebo 2 hrnky vařených fazolí* 5 lžic javorového sirupu* 4 lžičky jemné hořčice* šťáva z ½ citrónu* rajský protlak* 100 g na dochucení mořská sůl, pepř*, eventuelně kousek másla* * = bio V hluboké pánvi osmahneme špek na troše oleje, přidáme cibuli, česnek a bylinky a osmažíme do sklovata. Přisypeme nakrájená rajčata, počkáme, až pustí šťávu, a přidáme zbytek ingrediencí. Podlijeme trochou vody a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut, dokud se vše nespojí a nezměkne. Ke konci sundáme pokličku a za občasného míchání necháme odpařit přebytečnou vodu. Osolíme, opepřím...

VYDATNÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY

Tak rychlá, snadná, ale zároveň hutná polévka.... :) 1 hrnek červené čočky*cca 6 cm čerstvého kořene zázvoru1 mrkev*1 kostka zeleninového vývaru*1 plechovka (400 g) kokosového mléka* 1 hrnek vařené kulatozrnné rýže natural*mořská sůlšpetka kari koření*Červenou čočku zalijeme v hrnci půl litrem vody, přidáme kostku zeleninového vývaru, mrkev nakrájenou na kousky a zázvor nakrájený na větší plátky. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pozor, ať se čočka nerozvaří. Nyní vyndáme plátky zázvoru, přidáme kokosové mléko a polévku rozmixujeme. Nakonec přidáme uvařenou rýži, dosolíme, a pokud nám chutná vařený zázvor, přidáme i ten. Nemáme-li uvařenou rýži, nevadí. Polévka je výborná i bez ní. Špetička kari koření polévku příjemně ovoní. TIP: Místo zeleninového vývaru v kostce můžeme přidat 1 rozpůlenou větší cibuli, 4 stroužky česneku a 1 stonek řapíkatého celeru, které před mixováním z polévky vyndáme. * = bioDOBROU CHUŤ! :)...