BELUGA ČOČKA S AVOKÁDOVOU CUKETOU A PEČENÝMI RAJČÁTKY

Pokud se Vám nechce vařit, tak doporučujeme najít kuchaře, je to opravdu mňamka! :)

Chcete originální bezmasou letní večeři? Spojení černé čočky beluga s rajčaty a cuketou Vám zcela jistě bude chutnat Pokud nemáte tolik času na pečení rajčat, můžete použít polosušená kvalitní že skleničky (např. Alnatura).

Ingredience:

 

1 hrnek černé beluga čočky

cca 8 menších rajčat (nebo 20 cherry rajčátek)

3 střední cukety

1 avokádo

šťáva z půlky citrónu

lžíce javorového, agáve nebo rýžového sirupu

2 lžíce olivového oleje

hrst dýňových nebo slunečnicových semínek

čerstvá rukola (není nutné)

čerstvé bylinky na ozdobu (třeba kopr)

Postup:
Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte pečícím papírem. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky, cherry rajčátka stačí napůl. Přemístěte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě (na horkovzduch) přibližně hodinu a půl.

Čočku propláchněte (černou čočku nemusíte namáčet), přendejte do hrnce, zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 20 minut. Čočka by měla být po této době hotová, ale stále al dente. Mezi tím omyjte cukety a škrabkou je nakrájejte na tenké proužky - nudle. Cuketu přendejte do větší misky. Avokádo vložte do mixéru, přidejte citrónovou šťávu, javorový sirup, olivový olej a asi čtvrt hrnku vody a rozmixujte dohladka. Dle chuti opepřete a osolte a dle konzistence (měla by být spíš tekutější) přidejte více vody. Rozmixované avokádo přidejte k cuketám a rukama promíchejte tak, aby byla v rámci možností každá nudle obalená.

Dýňová nebo slunečnicová semínka krátce opražte na pánvi.

Pro servírování navrstvěte na talíř trochu rukoly, v ní vytvořte hnízdečko z beluga čočky a do něj umístěte cuketu s avokádem. Doplňte opečenými rajčátky, posypte čerstvými bylinkami a opraženými semínky.

DOBROU CHUŤ!